Önismereti utunk kísérője – az önreflexió

Önismereti, önfejlesztő utunk egyik legfontosabb és nélkülözhetetlen eszköze az önreflexió. Azt jelenti, hogy képesek vagyunk arra, hogy külső szemlélőként megfigyeljük érzéseinket, gondolatainkat, hangulatváltozásainkat. Tudatosak vagyunk arra, hogy mit érez a testünk cselekvés vagy pihenés közben.

Milyen hasznunk származik

az önreflexió gyakorlásából?

–   Segít világosabban látni, hogy hol szeretnénk változtatni az életünkön, mely terület az, ahol nem érezzük jó magunkat.

–   Ha világos, egyértelmű céljaink vannak, segít, hogy felmérjük jelenlegi helyzetünket, jelenlegi képességeinket, érzéseinket, és hozzásegít minket a céljaink eléréséhez szükséges változáshoz.

–   Segít felismerni azokat a viselkedésmintákat, amelyek akadályoznak a céljaink elérésében.

Hogyan figyelhetjük meg önmagunkat?

Rengeteg tevékenység van, amit automatikusan végzünk, és velük egyidejűleg más dolgokkal is foglalkozunk. Például autóvezetés közben tudunk beszélgetni, vagy fogmosás közben hallgatjuk a reggeli híreket. Automatikusan elvégezzük a cselekménysort, anélkül, hogy tudatában lennénk annak, amit teszünk. De dönthetünk úgy is, hogy megfigyeljük ezeket a folyamatokat, cselekménysorokat, milyen érzéseink vannak, milyen érzetek jelennek meg a testünkön. 

Minden pillanat lehetőséget kínál arra, hogy önreflexiónkat fejlesszük. Megfigyelhetjük azokat a belső folyamatokat, amelyek bennünk zajlanak cselekvés vagy pihenés közben. 

Fontos viszont az, hogy ne személyiségünk egyik része véleményezze, kritizálja személyiségünk másik részét, hanem egy másik perspektívából szemlélve, a belső megfigyelő vagy szemtanú szemszögéből tekintsünk mindarra, amit teszünk, érzünk vagy gondolunk. 

Ez egy ítéletmentes, objektív hozzáállás, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy meg tudjunk változni. Ez azért fontos mert, ha elkezdünk ítélkezni önmagunk felett, akkor újabb érzelmeket generálunk, belesüppedünk az önutálatba. De nem ez a célunk, mi az önszeretet, önelfogadás irányába szeretnénk elmozdulni.

Hogyan segíthetjük elő önreflexiónk fejlődését?

–   Naponta szakítsunk pár nyugodt percet arra, hogy ítéletmentesen megfigyeljük a gondolatainkat. 

–   A természettel való kapcsolódás, egy séta egyedül kitűnő lehetőség arra, hogy megfigyeljük a bennünk zajló folyamatokat. 

–   Ha hangosan kimondjuk a gondolatainkat vagy önmagunkkal folytatunk párbeszédet, akkor fontos információkhoz juthatunk.  

–   Vezessünk naplót, amelybe leírjuk a napközben velünk történt fontos dolgokat.

–   Felkelés után, mielőtt elolvasnánk az emailjeinket, felmennénk a közösségi médiára, vagy beszélgetnénk valakivel, írjunk három A4-es oldalt. Hogy mit írhatunk? Bármit, ami az eszünkbe jut, minden jöhet, cenzúrázatlanul. Bánatunkat, örömeinket, leírhatjuk a terveinket, vágyainkat, álmainkat. Ez a módszer segít kitenni a fejünkből a felesleges gondolatokat, és letisztulttá teheti a gondolkodásunkat. Akár megoldást is találhatunk egy-egy problémánkra.

–   Az Ingyenes Önismereti Útikalauz segítségével feltérképezheted életed összes területét, és így komplett képet kaphatsz arról, hogy hol is tartasz, és mely területeken szeretnél változtatni.

Váljon életünk fontos részévé az önreflexió!

Győri Andrea