Akarsz-e játszani?

Emlékszel még gyermekkorod önfeledt játékaira? Nem is pont arra, hogy mit játszottál szívesen, hanem az érzésre, amit játék közben éreztél. A könnyedségre, az elmerülésbe a fantázia világában, a játék teljes átélésére. Olyan élvezetes és varázslatos volt!

Nehezen tudod felidézni?

Az élet küzdelem

Kultúránk, neveltetésünk arra programoz minket, hogy mindenért keményen meg kell küzdeni. Ezt már az iskolában kezdik belénk nevelni, és az életkor előrehaladtával a terhek egyre csak nőnek. A játék könnyedsége lassan kikopik az életünkből. Az élet megerőltető mókuskerékké növi ki magát. A napok egyformán peregnek, és csak a sóvárogva várt nyári két heti nyaralás látomása tartja bennünk a lelket. Ott persze képtelenek vagyunk ellazulni, így csalódottan és frusztráltan térünk vissza a hajszolt hétköznapokba.

Mégis mit tehetünk, ha ez a leosztás nem tetszik számunkra, és egy idő után elegünk lesz a szenvedésből, a nehézségekből? Talán él bennünk egy halvány elképzelés, hogy az életnek mégsem ilyennek kellene lennie? Talán más is lehet, mint amilyet a legtöbben élnek?

Áldozatszerep

A szenvedés választható opció, nem az élet velejárója. Első lépésként el kell engedned azt az elképzelést, hogy áldozat vagy. Aki másra mutogat, amikor problémája van, az bizony még áldozatszerepet játszik. Átadja az élete feletti hatalmat egy másik embernek, és arra vár, hogy a másik megváltozzon. Ez veszélyes mutatvány, mert teljes kiszolgáltatottságot eredményez, hiszen egy másik ember viselkedése határozza meg a jóllétedet.

Aztán van, aki nemcsak arra vár, hogy a másik ember megváltozzon, hanem el is várja. Elmondja a másiknak, hogy neki milyen könnyű lenne, ha a másik változtatna a viselkedésén. Ez sem a siker útja, ha a jó érzéseket akarjuk visszacsempészni az életünkbe.

Felelősségvállalás

Ha valóban a könnyebb életet választod, akkor vállalnod kell a felelősséget a tetteid felett. A hibákat, amelyeket elkövettél, utólag is ki tudod javítani, és ezzel az életed sokkal könnyedebbé, problémamentesebbé válik. A körülötted élőkkel megváltozik a viszonyod, a kapcsolataid békésebbé, problémamentesebbé válnak.

A párkapcsolatod kivirágzik, és a harcot felváltja az egymás tiszteletteljes szeretete. A viselkedésed megváltozása esélyt ad a párodnak, hogy ő is csatlakozzon hozzád ezen az izgalmas úton.

Megtalálhatod azt a hivatást, amelyet úgy tudsz végezni, mint ahogy gyermekkorodban a kedvenc játékaidat élted át. Könnyedén, játékosan és kreatívan.

Új dolgokat ismersz meg, és a folyamatos változásnak köszönhetően éned egyre mélyebb és ismeretlen dimenzióit fedezed fel. Feltárul az a gazdagság, amelyet magadban hordozol.

Hogyan érheted ezt el?

Gyermekkorban alakulnak ki azok a viselkedésminták, amelyeket felnőttkorodban is használsz. Neveltetetésednek függvényében alakulnak ki azok a hibás minták, amelyek később galibát okoznak az életedben.

Például lehet, hogy gyerekkorodban úgy akartál szeretetet, törődést, dicséretet kicsikarni a szüleidtől, hogy olyan dolgokat is megtettél, amit nem szerettél volna. Segítettél, akkor is amikor nem kérték. Felnőttkorodban ugyanezt alkalmazod a párkapcsolatodban is. Azonban egy idő után betelik az a bizonyos pohár és megunod, hogy csak te igyekszel, a párod egyáltalán nem viszonozza a törődést.

Habitusodnak megfelelően elkezded jelezni a párodnak, hogy ez a helyzet kellemetlen neked. Lehet, hogy látványosan nem szólsz hozzá, vagy akár gorombán szóvá is teszed, hogy mindig csak te gürizel a másik helyett. Ő pedig csak néz, hogy mi történt hirtelen, ha eddig ez így jó volt.

Ez a receptje egy párkapcsolati elhidegülésnek.

A valódi változás nem ebben a megoldásban rejlik. Fel kell dolgoznod azt az érzelmet, amely arra késztetett, hogy a megfeleléskényszertől hajtva olyan dolgokat is megtegyél, amit a hátad közepére sem kívánsz.

Ez azt jelenti, hogy meg kell keresni azt az érzelmet, amely a viselkedésedet irányítja, és meg kell változtatni azt. Helyébe egy pozitív érzelem lép, amely más módon fogja vezérelni a viselkedésedet.

Ha meg szeretnéd oldani a problémáidat, szívesen irányítanád életed hajóját békésebb vizekre és ebben segítségedre lehetek, várom szeretettel a jelentkezésedet!

Győri Andrea