Végre eszik a gyerekem!

Egy édesanya számára az, ha nem eszik a gyereke megfelelően – főleg ha még csecsemő – egy rémálommal is felér. A gyerek vékonyka, úgy kell belediktálni az ételt, válogat – de ez még a legkisebb baj. Az anya úgy érzi, hogy tehetetlen egy ilyen helyzetben, ahol a legalapvetőbb feladatot, az étellel való táplálást nem tudja teljesíteni. Ha kicsi a gyermek, meghallgathatja még az anyós, gyermekorvos és a védőnő tanácsait, mit hogyan kellene csinálni. 

Ekkor már jó nagy adag bűntudat jelenik meg benne, amire lehet, hogy nem is tudatos. Hibáztatja magát, hogy nem tesz meg mindent azért, hogy a gyermeke egészségesen fejlődjön. Fél és aggódik, hogy a helyzet még rosszabbra fordul, és súlyos következményei lesznek. 

Vajon a logikáját használva meg tudja oldani ezt a nehéz helyzetet? 

Gyűjthet információkat, meghallgathat tanácsokat, alkalmazhatja azokat, az eredmény mégsem fog kielégítő lenni. Az anya ott marad a rosszul evő gyerekével és a félelmeivel. 

Mi akkor a megoldás? Fel kell tárni azokat a tudattalan tartalmakat, emlékeket, amelyek a helyzet kialakulásához vezettek. Ott, a múltban átélt esemény után kialakult érzelem az, amit most is érez a gyermekével kapcsolatban. Sem a múltban sem most nem tudja megoldani a helyzetet. 

Egy történet: Ne menj el, kérlek! 

Gabi egyedül neveli a kamaszfiát. A gyerek nagyon keveset eszik, vékony, de sportol, és egyébként egészségesnek látszik. 

Az édesanya mégis gyakran aggódik, hogy rossz vége lesz ennek az életmódnak. Ha pedig valamilyen tünet jelenik meg, az nagy mértékben felerősíti a félelmeit. 

Hogyan segíthet az AnaLog Módszer

Az oldás során a volt férjével kapcsolatos emlékei jöttek elő. Sokat veszekedtek már a várandóssága alatt, amelyet aztán a férfi folyamatos távolodása követett, aminek aztán válás lett a vége. 

Ez az érzelem az, ami bekapcsol akkor, amikor látja azt, hogy a fia milyen keveset eszik. 

Félelem attól, hogy a fiát is elveszítheti. 

Az oldások során női és férfi mintákat javítunk ki, egyensúlyt kell létrehozunk közöttük. A férfi oldali hiányt úgy is javíthatjuk, hogy a női oldalon való elutasítást megszüntetjük. 

Itt is ez történt. 

Gabival a nagymamája volt elutasító, rendkívül ellenséges. A jelenetben hibáztatta a kislányt, hogy születésével akadályozta a fiát, Gabi édesapját abban, hogy továbbtanuljon. 

A javításban a nagyi elfogadóvá vált, és örült az unokájának. Valójában a fiára haragudott, mert nem az ő elképzelései alapján élte az életét. Gabi ezt a viselkedésmintát vette át tudattalanul, és a fiával való kommunikációját ez nehezítette meg. A gyerek érezte az elvárásokat, és ellenszegült, olyan áron is, hogy éhes maradt. 

Az oldás után Gabi arról számolt be, hogy a fia étvágya javult, jóízűen és változatosabban eszik. 

Győri Andrea