Új esztendő, új célok

Ahhoz, hogy úgy érjük el céljainkat, hogy az számunkra jó érzés legyen, és a valódi vágyainkat tükrözze, lehet, hogy régi, rossz érzéseket kell feldolgoznunk.

Mondok egy példát. Tegyük fel, hogy egy gyönyörű házban laksz, nagy kert veszi körül. A testvéred, aki két utcányira lakik tőled, épít egy úszómedencét a háza elé. Benned megjelenik egy vágy, egy érzés, hogy te is szeretnél egy ilyen csinos medencét.

Neki is állsz, megszervezed az építését, feldúlják a kertedet, épül, szépül a medence. Elkészül, a gyerekeid boldogok, te is. Büszke vagy magadra, hogy meg tudtad teremteni azt, amire vágytál.

Múlik az idő, és a medence egyre nagyobb teherré válik számodra. Rendszeresen kezelni kell a vizét, mert különben bealgásodik és naponta meg kell tisztítani a belehullott levelektől. Mindezeken felül pedig csak az év három-négy hónapjában tudjátok használni, mert arra már nem maradt pénzed, hogy fűthető medencét építs.

Ezekre a bosszantó tényekre nem számítottál. Csak azt figyelted, hogy a tesódnak van medencéje, neked meg nincs. Kutyaszorítóba kerültél, mert itt a medence, ami miatt szétkapták a kertedet, ami ugyan kezd magához térni, de sosem lesz olyan gyönyörű, mint a medencés korszak előtt. A gyerekeid is ráunnak egy idő után, hiába mondod nekik, hogy menjenek úszkálni; ők más elfoglaltságot választanak.

Itt vagy a medencéddel, amit bő három hónapig lehet használni az évben, de a fennmaradó időszakban is kell vele foglalkozni.

Nézzük meg, hogy hol hibáztál, mit kellett volna másképpen csinálnod, hogy ne fuss bele egy ilyen felesleges beruházásba?

Ott, amikor megláttad a tesód medencéjét, megjelent benned egy érzés. Egy jó érzés, hogy vaó, nekem is kell egy ilyen?! Nem, egy rossz érzés. Hogy nekem miért nincs ilyen. Ugye, ez mennyire másképpen hangzik? Akár nevezhetjük irigységnek is. De mit tudsz kezdeni ezzel, ha észreveszed magadban ezt a rossz érzést? Semmiképpen nem azt, hogy telefonálsz az első medencekészítő szakembernek…

Fel kell dolgoznod azt a rossz érzést, amit akkor éreztél, amikor megláttad a testvéred medencéjét. Lehet, hogy találsz az oldás során a múltadban egy olyan jelenetet, amelyben a testvéred valamiből többet kapott. Lehet, hogy ez egy vasárnapi ebéd, amikor több csokitortát zsebelhetett be, mint te, és neked ez akkor rosszul esett. Amikor megláttad a medencét, ez az érzés kapcsolt be, és mivel már felnőtt vagy, megteheted azt, hogy megszerzed magadnak azt, amiről úgy gondolod, hogy szeretnéd.

Ott gyerekként ezt valamiért nem tehetted meg. Lehet, hogy nem volt több torta, te nem mertél szólni, a tesód élelmesebb volt, a szüleid meg figyelmetlenek. A lényeg az, hogy a rossz érzés eltárolódott benned, és most előbukkant a medence láttán.

Aztán azt gondoltad, hogy neked is ez vágyad, és rögvest megvalósítottad. De a homokszem – a rossz érzés – ott maradt a gépezetben, és bajt okozott. A medence végül is nem lett túl jó ötlet, de ezt csak akkor tudtad meg, amikor már ott terpeszkedett a szétrombolt kerted közepén, élénken emlékeztetve a múltbéli vasárnap csokitortájára. Most kaptál valamit, de mégsem azt, amire valóban a szíved vágyott. Az pedig az, hogy ne érezd többet azt a rossz érzést, amit az vált ki, ha a tesódnak több van valamiből. Ha feldolgozod ezt az érzést, akkor már tiszta szívvel el tudod dönteni, hogy mit szeretnél, valójában mire van szükséged. Körüljárod a témát, információkat gyűjtesz, kiakalkulálod, hogy mire van pénzed, és mire nincs. Átgondolod, hogyha pénzhiány miatt elhagyod a fűtést, vagy a medence lefedését, akkor az milyen következményekkel jár.

Ezután lehet, hogy úgy döntesz, hogy megkíméled magadat és a családodat a felfordulástól, ami a medenceépítéssel jár. Aztán gyorsan helyet foglalsz egy klassz családi wellness hétvégére egy szállodába…

A medence ízlés szerint behelyettesíthető autóra, házra, lakásra, munkahelyre, kutyára, macskára stb. …

Győri Andrea