Te mire figyelsz?

Rengeteg információ ömlik ránk a médiából. Egyetlen kattintással fent vagyunk az neten, és a hírek tömkelege máris zúdul ránk. Így aztán egy idő után úgy érezhetjük magunkat, mintha egy bábeli zűrzavar kellős közepébe pottyantunk volna.
De valóban szükségünk van erre a sok információra? A jóllétünket szolgálja az, ha ész nélkül szörfölgetünk a hírek között? Tudunk-e jó döntést hozni a sokszor ellentétes információk fényében?
Van aki azt mondja, hogy szeret tájékozott lenni, képben lenni azzal, ami éppen történik. Magyarázat, ha nem is ésszerű, mindig van. Mert sokszor azt látom, még magamon is, hogy semmit nem ad hozzá a jóllétemhez az, amivel éppen eltöltöttem az időmet a neten. Az időnk értékes, miért töltenénk olyasmivel, ami nem szolgálja az érdekeinket?
Ha azt érezzük, hogy szeretnénk változtatni ezen a rossz szokásunkon, türelmesnek kell lenni magunkhoz. Elménk hozzászokott ehhez a tevékenységhez, fokozatosan tudjuk rászoktatni, hogy célirányosan gyűjtse az információkat.
Először is meg kell figyelnünk és meghatároznunk, hogy mely témák azok, amelyek érdekelnek minket, és a jóllétünket szolgálják. Amelyekkel ha foglalkozunk, jó érzés van bennünk.
A következő lépés, hogy következetesen csak ezekkel a témákkal kapcsolatos híreket, információkat olvassuk el. Ha elcsábulunk más témák felé, nem sikerül tartani a tervünket, ne bántsuk magunkat. Fussunk neki még egyszer. A lényeg az, hogy megérezzük a változtatás ízét.
Legközelebb már jobban fog menni, és lassan kikopnak életünkből azok a témák, amelyek nem okoznak jó érzéseket. Elménk nyugodtabb lesz, jobban tudunk majd koncentrálni. Békésebben telnek majd napjaink, amelyből nem csak mi, hanem a környezetünk is profitál.
Győri Andrea