Önbizalomhiány

Nóra merengve állt a tükör előtt. A reggeli napfény lágyan megvilágította szép arcát, arányos alakját. Negyvenes évei elején járt, és a külső szemlélő számára semmi kivetnivaló nem volt rajta.De Nóra belülről nem ezt érezte. Ráncocskák barázdálták a szeme környékét, alakja sem volt a régi, mert a gyermekei születése után átalakult a teste.
Nem értette, mi baja van. Az eszével meg tudta magyarázni, hogy ez egy természetes folyamat, de a rossz érzések ott voltak benne, és próbált visszaemlékezni, hogy mikor jelentkeztek először.
 
Aztán lassan derengeni kezdett neki. A férjével az utóbbi időben megromlott a kapcsolata. A párja morcos, kötekedő lett, ami régebben nem volt rá jellemző. Legfőképpen Nóra külsejére tett csipkelődő megjegyzéseket, és ezzel feleségét egyre inkább elbizonytalanította. Elültette Nórában a gondolatot, hogy megváltozott külseje miatt már nem szerethető.
 
De akinek erős az önbizalma, az képes reagálni a rossz érzést okozó megjegyzésekre. Ha pedig nem, akkor valahol már át kellett élnie hasonló érzést kiváltó élményeket.
 
Nézzük meg, hogy ennek a történetnek hová nyúlnak vissza a gyökerei.
Nóra kamaszkorába jutunk, és éppen buliba készül. Csinosan felöltözött, kisminkelte magát, elégedett, széles mosollyal nyugtázta a végeredményt a tükörben.
Összekapta kistáskáját és lendületesen elindult az előszoba felé. Útközben apja elállta az útját.
– Na, hadd nézzelek kisasszony! – mondta.
És miután végigmérte a lányt, így szólt: – Hogy kikented magad! Így egyetlen fiúnak se fogsz ám tetszeni!
És idétlenül röhögött az általa viccesnek talált beszólásán.
Nóra csak annyit mondott neki: – Nem érdekel apa, mit mondasz. Én így jól érzem magam!
 
A férfi csak tovább röhögött, és ezzel Nórát elbizonytalanította, de a lány a világért sem mutatta volna ezt ki.
Kiszabadította magát a férfi karjából, gyorsan felvette a cipőjét, és rohanvást kiszaladt az ajtón. Ott végre fellélegzett, de apja gúnyolódása sokáig visszhangzott a fülében.
 
Így aztán felnőtt korában, amikor hasonló szituációkba került a férjével, már nem volt képes reagálni. Apja sértegetésének élménye újra és újra fájón visszaköszönt a párja viselkedésében, ha ennek nem is volt tudatában.
 
Győri Andrea
 
Ha hasonló problémád van és szeretnéd megoldani, akkor várom szeretettel a jelentkezésedet! 🙂
Ide kattintva olvashatsz az AnaLog módszerről: >>>