Ne legyél olyan mimóza!

Te olyan kényes vagy! Még ezt sem bírod ki!? Ne legyél olyan mimóza! Te mindent komolyan veszel, csak vicceltem! (miután valami megszégyenítőt mondott).

Neked is mondták már ezeket a mondatokat? Hogyan érintettek? Te is azt gondoltad, hogy benned van a hiba? Hogy valóban kényes vagy, gyenge és mimóza? Érzékenynek tartod magadat, vagy mások mondták ezt neked?

De ki mondja meg, ha nem te, hogy mi az a határ, ami még belefér neked, és mikor válik egy helyzet kényelmetlenné, olyanná, ami rossz érzést okoz számodra.

Minden, ami történik veled, egyedi és szubjektív érzést vált ki belőled. Ugyanaz a jelenség, esemény különböző emberekben különböző jellegű érzéseket mozgat meg.

Tehát aki ezekkel a mondatokkal akar nálad elérni valamit, az az ember súlyosan megsérti az énhatáraidat. Ha szeretnél az ilyen jellegű helyzetekből szabadulni, akkor először is tudatosítani kell magadban, hogy nem te vagy a hibás, a rossz, és egyáltalán nem valósak rád azok a jelzők, amelyekkel a másik éppen illet téged. Nincs joga hozzá, hogy ilyen jellegű véleményt alkosson rólad.

A következő lépés, hogy szólsz neki, hogy ne beszéljen veled így. Ha továbbra sem változtat a kommunikációján, akkor jogod van tőle távolodni, akármilyen viszonyban, kapcsolatban vagytok egymással.

Ez egy több lépéses folyamat, amit viszont érzelmi oldás nélkül nem lehet megvalósítani. Az érzelmeid, a szégyen, a bűntudat akadályozzák a kommunikációt és a cselekvést. Egyszerűen nem tudsz másképpen viselkedni, mint ahogy az érzelmeid megengedik.

Az AnaLog oldás során kioldódnak azok az érzések, amelyek az ilyen jellegű kapcsolatokban tartottak téged. A folyamat során felismered saját magad értékességét, és azt, hogy mi a jó neked, hol az a határ, amikor már zavar valamilyen jelenség. Tudsz és mersz szólni, és képes vagy távolodni a téged bántalmazó emberektől.

Győri Andrea