Mondj nemet!A gyerekek legelső szavai között biztosan szerepel a nem szócska. Nemcsak azért, mert könnyű kimondani. Úgy és akkor használják, ahol és amikor helyes. Ha nem tetszik nekik valami, ha nem akarnak valamit.


Aztán ahogy múlnak az évek, a nemet mondás képessége jócskán veszít a fényéből. Egyre ritkábban hangzik el a gyerekek szájából. Lassan belesimulnak az engedelmességbe, így az esetek többségében a szülők akarata érvényesül.


Felnőtt korára aztán a legtöbb ember szótárából szinte kitörlődik a nem szócska. Az idő előrehaladtával ennek igen kellemetlen következményei lesznek.


Aki nem tud nemet mondani, az túlterhelődhet például a munkahelyén. Ha alkalmazottként dolgozik, akkor hamar kiderül, hogy a végtelenségig terhelhető. Például minden nemszeretem munkát, amit a kollégák nem hajlandóak elvégezni, az ő nyakába varrnak.

Az, hogy ki, miért nem tud nemet mondani, annak számos oka lehet. Valaki attól fél, hogy kirúgják, és akkor nem lesz pénze, kereshet újabb munkahelyet.
Valaki attól tart, hogy a kollégák nem állnak szóba vele, ha nemet mond. Akkor hogyan fog velük egy légtérben, nap mint nap együtt dolgozni?


Ha valaki vállalkozóként dolgozik, és nehezen tud nemet mondani, akkor a vevőknek, megrendelőknek, vendégeknek minden kívánságát teljesíti. Nem számít, hogy mennyi időbe és energiába telik. Ha utánaszámolna, lehet, hogy megállapítaná, hogy az időráfordítás nem áll egyenlő arányban a bevétellel. A stresszről, feszültségről nem is beszélve.

A motiváció itt is hasonló, mint az előbbi esetben: fél attól, hogyha nemet mond, akkor elveszíti az ügyfeleket, nem fog menni az üzlet, nem lesz elég bevétel.
Ha mélyebbre akarunk ebbe belemenni, akkor megnézhetjük azt is, hogy mi a rossz abban, hogy valakinek nincsen elég pénze? Nem tud enni adni a gyerekeinek? A felesége balhézik vele, és elhagyja? Vagy nem tudja fenntartani a jelenlegi életszínvonalát, és mit szólnának a barátai?


Aztán a párkapcsolat területén is romboló lehet, ha valaki nem mer nemet mondani. Egy idő után teljesen alárendelődik a másiknak, aki azt tehet vele, amit akar. Az elutasítástól való félelem itt is a motiváció. Félelem attól, hogy elhagyják, vagy attól, hogy negatív véleményeket kap, mint például: Még erre sem vagy képes? Milyen gyenge ember vagy te! A Józsi, Juci a szomszédban biztosan megteszi ezt a párjának! Bezzeg te! Rád nem lehet számítani!

Aki ilyen vagy hasonló következményektől tart, az nem fog nemet mondani. Valamikor megtanulta, hogy nem jó, ha ellenkezik, ha nemet mond, mert annak a hatása csakis rossz lehet.


Aztán az is visszájára fordul, ha az anya vagy az apa a gyerekének nem tud soha nemet mondani. Ha egyik szülő sem, akkor kialakul az a manapság gyakori jelenség, hogy állandóan a gyerek akarata érvényesül, és ezzel szinte dróton rángatja a szüleit.

Ha te is hasonló helyzetben vagy, és szeretnéd visszaszerezni a nemet mondás képességét, akkor meg kell figyelned azt, hogy mitől félsz, mi lehet a legrosszabb, ami történhet, ha nemet mondasz. Itt találsz egy érzelmet, amelyet ha feldolgozol, akkor megszűnik a félelmed attól, hogy nemet mondj. Az életed könnyebbé válik ezáltal, mert nem terhelődsz túl a környezeted kéréseinek teljesítése közben. Már csak arra fogsz igent mondani, ami neked is jó érzést okoz.

Győri Andrea

AnaLog módszer

konzultáns