Karácsony

Tavaly, karácsony előtt betértem egy áruházba, hogy ajándékot vásároljak a lányomnak. Megvolt az elképzelésem, egy pihe-puha takarót szerettem volna venni neki. 

Befordultam a lakástextil sorba, és szembetaláltam magam egy velem korú nővel. A kezében tartott egy takarót. Rám nézett, és elkínzott arckifejezéssel azt mondta: annyi ilyen van már otthon! 

Csak állt bénultan, tanácstalanul, és lehet, hogy talán tőlem várt valami megoldást a problémájára. Én pedig annyira meglepődtem, hogy egy kukkot sem tudtam szólni.

Mit is mondhattam volna? Talán azt, hogy dobd el azt a béna takarót, aztán keresd fel az első wellness fürdőt, és pihenj rá a karácsonyra! 

Valószínűleg bolondnak nézett volna.

Ahol elrontjuk

Karácsony előtt az emberek többségének gondolatai  máshol sem járnak, minthogy mit vegyenek a szeretteiknek (azoknak is akiket nem szeretnek), mit főzzenek, süssenek karácsony előtt, közben és után, mikor takarítsák ki a lakást, öltöztessék díszbe, vegyék meg a karácsonyfát. Persze mindeközben zárják le az év végét a munkahelyen, ahol a legtöbb ügyfélnek még most kell ebben az évben mindent elintézni.

Kihagytam valamit?

Ez vajon jó nekünk? 

Az évről évre kötelességszerűen ismételt karácsony előtti teendők a legtöbb ember ünnepét tönkreteszik. Azért is van annyi veszekedés karácsonykor a családokban, mert akkorra már forrpontra kerül a hangulat, és elég egy összetört karácsonyfadísz, egy sótlan leves, túl száraz bejgli, a bomba robban, és szétborul az annyira áhított kép: egy boldog, békés karácsony képe. Dobhatjuk a kukába az egészet a száraz bejglivel együtt.

A fizikai valóságot szeretnénk rendbe tenni (manipulálni) azzal, hogy stresszes tevékenységekbe hajszoljuk magunkat, és ezzel akarjuk elérni, hogy a karácsonyunk boldog és békés legyen. Azt gondoljuk, hogyha mindent megteszünk a külvilágban, akkor majd jó lesz. A lelkünk pedig csak kullog utánunk ebben a hajszában. 

A problémák gyökere

Lehet, hogy gyermekkorunkban azt láttuk, hogy az édesanyánk ugyanígy küzd az ünnepek előtt, hogy minden rendben legyen karácsonyra.

Lehet, hogy nagyszüleink szigorúan megkövetelték a szokások betartását, kerüljön az bármennyi fáradtságba, és bármennyire ésszerűtlen. 

Lehet, hogy a szüleink éppen a Szent ünnep estéjét választották arra, hogy indulatosan elmondják egymásnak, hogy mit csinál rosszul a másik. 

Lehet, hogy gyermekkorunkban, mikor izgatottan vártuk a karácsonyt, csalódnunk kellett. A karácsonyfa alatt nem az az ajándék volt, amit szerettünk volna, vagy amit anya-apa beígért. 

Ezek az események mind érzelmi lenyomatot hagytak a lelkünkben. Felnőtt korunkban aztán minden évben kísérletet teszünk arra, hogy úrrá legyünk a helyzeten, és kihozzunk valami jót a karácsonyból. 

De aztán mégis úgy rendezzük a dolgainkat (tudattalanul) előtt, hogy mire odaérünk a karácsonyfa alá, a feszültség már óriásivá nőtt bennünk. 

Átéljük ugyanazt az érzést, amit gyermekkorunkban: a félelmet, a csalódottságot, frusztráltságot.

Mit tehetünk, hogy valóban békés legyen a

karácsonyunk?

Jogunk van változtatni, és megvalósítani azt az ünnepet, amelyen valóban tudunk örülni egymásnak, és elmerülhetünk a karácsony szépségében.

Ehhez az érzéseinket kell megváltoztatnunk, hogy elengedjük azokat az elképzeléseinket, amelyek eddig a tudatunkat uralták a karácsonnyal kapcsolatban. Légvárakat építünk, amelyek csak az elkerülését szolgálják annak, amit nem akarunk megtapasztalni

Mélyre kell ásnunk, hiszen sokszor azt sem tudjunk, hogy mi lenne jó a számunkra. A szokások, elvárások, rossz érzések vastag rétegét kell eltakarítani ahhoz, hogy hozzáférhessünk saját igazságunkhoz, elfojtott, lehasított érzelmeinkhez.

A megfeleléskényszer az, ami ilyenkor (is) motorja a cselekedeteinknek. Ez aztán olyan helyzetekbe sodor minket, amelyek  vége egy elrontott karácsony lesz. Feltehetjük magunknak ezeket a kérdéseket: Miért is csinálom én ezt az egészet? Hol van ebben az én akaratom, kívánságom, jó érzésem? Kinek akarok megfelelni a viselkedésemmel? Milyen érzéseket akarok elkerülni azzal, hogy tökéletesre álmodom a karácsonyt?

Az AnaLog oldás segít abban hogy feldolgozzuk azokat a negatív érzelmeket, amelyek a kérdések megválaszolása után megjelentek bennünk. Feloldódnak azok az érzelmek, amelyek akadályozzák a kommunikációnkat és cselekedeteinket. Az oldás után pontosan fogjuk tudni, hogy melyek azok a karácsonyi előkészületek, amelyeknek a végeredménye egy valóban békés és boldog karácsony lesz. 

Győri Andrea