Jólelkűség vagy megfeleléskényszer?

Időnként veszünk kínai kaját, és az étteremben kapható szerencsesüti is.
Nosza, vettünk egy alkalommal, kedves, izgalmas kis játék, hogy milyen üzenetet kapunk.
Én ezt kaptam: „Jólelkűségből ne engedj másoknak, ha azok valamire rá akarnak beszélni.”
Eltettem a kis cetlit, és ma reggel megtaláltam. Elgondolkodtam rajta. Vajon tényleg jólelkűségnek hívhatjuk azt, ha hagyjuk, hogy mások rábeszéljenek valamire?
Ha az AnaLog rendszerében vizsgálom, akkor megfeleléskényszerről beszélhetünk.
Valaki rá akar beszélni valamire. Az első verzió, amikor addig beszél nekem, hogy beadom a derekamat. Pedig, lehet, hogy érzem (de lehet, hogy még nem), hogy nem szeretném azt, amit a másik rám akar beszélni. Megjelenik bennem egy rossz érzés, hogy nemet mondani rossz. Ha megteszem, bajom lesz belőle. Tehát inkább azt választom, hogy hagyom magamat.
A másik verzió az, amikor nemet mondok, de a másik fél tovább erőlteti a dolgot. Aztán engedek neki, hogy végre megszabaduljak az erőltetéstől. Nem, nem jólelkűségből, hanem megfeleléskényszerből. De itt már kellő mennyiségű düh is van bennem, és ha a bennem élő sárkányt szabadjára engedném, akkor csúnyán járna a másik fél. De nem teszem, mert én annyira jólelkű vagyok. Ja nem…
Ha te is éltél át hasonló szituációkat az életedben, akkor tudod, hogy miről beszélek…
A legjobb megoldás, arra hogy ez a probléma megszűnjön, az, ha kioldjuk azt az érzelmet, ami gátol abban, hogy megfelelően tudjunk kommunikálni egy ilyen helyzetben, és el tudjuk fogadni, hogy a másik fél esetleg elutasít azért, mert nem engedtünk az akaratának. Így nem sérül senki, és lehetőséget adsz a másiknak, hogy változzon. Vagy feldolgozza, hogy elutasítottad, és egy új, kellemesebb szintre lép a kapcsolatotok, ha erre nem hajlandó, akkor el tudsz tőle távolodni, úgy, hogy benned jó érzés van.
Az AnaLog módszer erre lett kidolgozva. A problémák oldásán keresztül elérjük, hogy fel tudjuk határozottan vállalni, ami jó nekünk. És az, hogy mi a jó, azt csak mi tudjuk eldönteni…
Győri Andrea
További információk az AnaLog módszerről >>>