Hogyan vezethetünk könnyedén egy vállalkozást?

Amikor megszületünk, tudjuk, hogy mi a jó nekünk, tisztában vagyunk az érzéseinkkel, és ki is merjük fejezni azokat. Az idő múlásával azonban, ahelyett hogy magunkra figyelnénk, elkezdünk a külvilágra összpontosítani, és aszerint alakítjuk a viselkedésünket, amit odakint tapasztalunk.

Vegyünk példának egy kisgyereket, akiben jó érzés van és szeretne apuval lenni. Odaviszi apunak a labdát, kéri, hogy játsszon vele. Eddig apu mindig kedves volt, de most morcosan szól, hogy hagyja békén. A kicsi nem érti, hogy mi változott, eddig mindig játszott vele apu. Ez a reakció most teljesen összezavarja.

Ezért aztán új stratégiát dolgoz ki annak elkerülésére, hogy újra elutasítsák. Amikor legközelebb eszébe jut, hogy apuval szeretne játszani, akkor először megfigyeli, hogy milyen kedve van neki, és csak akkor megy oda hozzá, ha úgy érzi, hogy minden rendben van.

Ebben a helyzetben nem a saját belső jó érzései határozzák meg a viselkedését, hanem a külvilágra figyel, és az ott tapasztaltak alapján dönt.

Mi köze ennek a vállalkozáshoz?

A gyerekkorban kialakított viselkedésmintáinkat visszük tovább felnőttkorunkba is. Ezek vezérlik az életünket, pontosabban azok az érzelmek, amelyek a viselkedésünket irányítják. Tehát felnőttkorban is arra törekszünk, úgy viselkedünk, hogy elkerüljük az elutasítást.

A vállalkozás területén ez oly módon nyilvánulhat meg, hogy esetleg mindenkinek meg akarunk felelni, aztán egyszer csak összecsapnak felettünk a hullámok.  A megrendelők, kliensek, vendégek, vevők össze-vissza rángatnak minket a kívánságaikkal, kifogásaikkal, reklamációjukkal. Ha te is vállalkozó vagy, lehet, hogy neked is ismerős ez a helyzet…

Ez akár a bevételeidre is rányomhatja a bélyegét, arról nem is beszélve, hogy állandó feszültséget, stresszt élsz meg általa.

Mi lehet a megoldás?

Hogyan tud úgy jól működni egy vállalkozás, hogy az üzletfeleid elégedettek legyenek és te is jól érezd magadat? Hogy olyan emberekkel dolgozz együtt, olyan klienseid, vevőid, vendégeid, megrendelőid legyenek, akikkel öröm az együttműködés.

Változnod kell. Meg kell változtatnod azt a viselkedésmintát, ami eddig szolgálta az életedet, de már nem működteti úgy, hogy elégedett legyél és boldog.

Az AnaLog módszer segít feloldani azokat az érzelmeket, amelyek irányítják ezeket a hibás viselkedésmintákat, meghatározva az életedben tapasztalt helyzeteket.

Az új viselkedésminta úgy fogja működtetni az életedet, hogy a vállalkozásodban önmagadra, befelé tudsz majd figyelni, és úgy fogsz cselekedni, kommunikálni, ahogy a belső jó érzéseid diktálják. Tudni fogod, hogy valóban mi a jó neked, és ez alapján fogod élni az életedet. Azok az emberek fognak hozzád kapcsolódni, akikkel jól érzed magadat, akikkel pedig nem, azokat el tudod engedni. Nem kell már senkinek megfelelned, energiát, időt pazarolnod olyan emberekre, akik rossz érzéseket váltanak ki benned.

Ha még alkalmazottként dolgozol, de szeretnél vállalkozást indítani, de félelmek vannak benned, nem tudod, merre indulj, akkor az oldások hatására tisztán fogsz látni, megszűnnek a félelmeid, amelyek eddig akadályoztak abban, hogy merj cselekedni. A megfelelő pillanatban tudsz továbblépni az alkalmazotti létből a vállalkozói szférába.

Győri Andrea