Hogyan vesznek el a kreatív ötletek?

Márti nyughatatlan, kreatív elmével megáldott nő. Életében a munkát csak úgy tudja elképzelni, hogy vállalkozóként dolgozik. Rengeteg ötlete volt már, meg is valósította őket, de jelentős anyagi haszon nem lett belőle. Egy bizonyos pontig mindig eljut, aztán mintha mindig megállna a folyamat.

Az AnaLog oldás során belső képekkel dolgozunk. Megkeressük benne a cselekvést gátló érzelmeket, és kioldjuk. Ennek hatására változik a viselkedés, elsősorban a kommunikáció.

Márti első képe az volt, hogy felnőtt nőként kiment a házából az udvarra, és egy, az utcán elhaladó férfi azt mondta neki, elhúzott szájjal és gúnyos hangsúllyal, hogy „de kikupálódott”! Amikor kilépett az udvarra, már akkor is rosszul érezte magát. Itt látszik a rossz érzés: nem meri magát megmutatni. De honnan jön ez?

Ezzel az érzéssel mentünk egy következő képbe, ahol szintén felnőtt nő volt, és a szálloda halljában közeledett hozzá egy férfi. Ő ezt rosszul élte meg, mert éppen üzleti úton volt, amit valamilyen okból kifolyólag szégyellt a férfi előtt.

A következő képből derül ki, hogy mi az oka a rossz érzésének.
A jelenetben szintén felnőtt nő, feleség, és van egy kreatív üzleti ötlete. Amikor kitalálja, még jó érzés, izgatottság van benne. Elmondja a férjének, aki szinte leordítja a fejét, hogy mit képzel magáról, ez neki úgysem fog menni, mert béna.

Annyira hitt a férjének, hogy teljesen lemondott az ötlete megvalósításáról…

De azért semmi nincs veszve, mentünk tovább a következő képbe, ahol ennek a kislánynak a gyerekkorába jutottunk. Nyolc évesen boldogan ugrálókötelezett az udvaron, amikor is az arra elhaladó apja rászólt, hogy hagyja ezt abba, mert idegesítő. A kislány ledöbbent, megállt, és nem tudta, hogy mi a baj vele, hiszen ő csak önmagát adta…
Itt javíthatóvá vált a történetsorozat, ami úgy javult, hogy apa is együtt ugrálókötelezett a kislánnyal.

Aztán megnézte Márti, hogyan változott az előző kép, ennek a kislánynak a felnőtt korában.
Amikor elmondta a férjének az ötletét, ő megkérdezte, hogy miben tud segíteni, hogy sikerre vigye a vállalkozást. Itt támogatóvá vált a párja, szabad utat kapott az ötlet megvalósítása.

Aztán átlépve az előző képbe, Márti azt látta, hogy a férfi, akivel találkozott, az üzleti partnere, és komoly tárgyalásokba bonyolódnak.

Az első képben lévő jelenetben pedig már jó érzés volt benne, amikor kilépett az udvarra.

Az oldás során kétféle képet képes létrehozni az elménk. Valósat és fiktívet. A valós kép ezen élet korábbi eseményei, az emlékek, a fiktív kép pedig analógiásan megfelel az ezen élet eseményeinek.

Márti elmondta, hogy volt egy hosszabb házassága, amelyben a férje nem támogatta, sokat kritizálta, ezért egyre bizonytalanabbá vált, így egyre inkább tartott tőle, hogy megmutassa magát.

De a probléma gyermekkorában kezdődött, ahol apja folyamatosan letörte önmegmutatási próbálkozásait. Ahol csak lehetett, kritizálta, bátorító szót nem igazán hallott tőle. Ez a minta épült be Mártinál, így aztán tudat alatt olyan partnert választott, aki ugyanezt a viselkedést alkalmazta vele szemben.

Ezek a mintázatok jelentek meg Márti oldásában fiktív képek formájában, hogy aztán a megfelelő ponton javításra kerüljenek.

Győri Andrea

AnaLog módszer

konzultáns