Hogyan szerezheted vissza az önbizalmadat?

Az önbizalom hiánya rengeteg dologban tud bennünket korlátozni és minden életterületünket érintheti. Nem úgy éljük az életünket, ahogy szeretnénk, nem azzal az emberrel, akivel jól éreznénk magunkat, az álmainkról pedig örökre lemondunk. Nem érezzük magunkat eléggé értékesnek, hogy higgyünk abban, olyan életünk lehet, amelyet a szívünk megálmodott magának.

Nézzük meg először, hogyan veszik el az önbizalmunk, hogy aztán megismerjük annak a módját, hogyan tudjuk visszaszerezni.

Némelyek azt gondolják, hogy a szerencsés embereknek több önbizalom adatik születésükkor. Valójában mindenki önbizalommal telve érkezik a földi világba.

De akkor hová tűnik az önbizalom?

Ahogy cseperedünk, és nevelgetnek bennünket a szüleink, olyan gátakkal találkozunk, amelyek mindig egy kicsit megingatnak az önmagunkba vetett hitünkben, az önbizalmunkban.

Egy kisgyerek eleinte szinte mindenre kíváncsi, ami a környezetében megjelenik. Ha megfigyelünk egy kicsit, akkor láthatjuk, milyen magabiztossággal közlekedik a világban. Aztán jön apa vagy anya, aki sokszor indokolatlan korlátokat állít elé. Ez egy idő után letöri a gyermek önbizalmát. Lehet, hogy próbálkozik még párszor, de aztán feladja. Azt gondolja, hogy ő erre nem képes, béna, ügyetlen vagy buta. Vagy mindez együtt. Hiszen a külvilág ezt tükrözi vissza számára.

Nézzük meg, milyen esetekben csorbul egy gyermek önbizalma. 

Az egyik verzió, amikor a kicsi szeretne valamit megvizsgálni, kíváncsi, de a szülő nem engedi. Lehet, hogy kényelemből, lehet, hogy féltésből, de a gyermek megkapja az egyik hatékony önbizalomromboló mondatot: Te még ehhez kicsi vagy!

Pedig a gyerek fejlődési szintjének megfelelően meg lehet mutatni azt, amire kíváncsi, úgy, hogy az biztonságos legyen számára. Úgyis csak annyira fogja érdekelni, ahol éppen tart a fejlődésben.

A másik eset, amikor a szülő valamit szeretne elérni a gyereknél, mondjuk tanuljon jobban, vagy tegyen meg neki valamit, vagy szokjon le a pelenkáról, cumiról. Ekkor az önbizalomromboló mondat a következő: Neked ezt már tudnod kellene! Súlyosbított változatban még meg is említ egy ismerős kisgyereket, aki bezzeg már tudja azt a valamit, amit a szülő elvár a gyerektől. Ha egy testvéréhez hasonlítja, akkor ezzel a szülő elmélyíti a testvérek közötti konfliktusokat.

Más esetben a szülő kényelemből, mert siet, nincs türelme, megtesz dolgokat a gyerek helyett, olyanokat, amire már képes lenne, amit ő is szívesen megtenne. Ilyen például az öltözködés vagy az evőeszközzel étkezés.

Így döngöli földbe az önbizalmunkat a szülői nevelés gyermekkorban.

De felnőttként miért vagyunk önbizalomhiányosak?

Az önbizalomhiányos viselkedésmintáink, amelyek kialakultak gyerekkorunkban, nem tűnnek el nyomtalanul a felnőtt életünkben. Továbbra is irányítják a viselkedésünket. Az a rossz hír, hogy az idő múlásával egyre jobban elmélyülnek, egyre kevésbé hiszünk önmagunkban.

Ha olyan társsal hoz össze bennünket az élet, aki  nap mint nap meg is erősíti bennünk az alkalmatlanság érzését, komoly problémáink lehetnek belőle. Életünk áramlása lelassul, vagy le is állhat. Ez azt jelenti, hogy hiába próbálunk változtatni, mindenhol falakba ütközünk és nem sikerül elérni a céljainkat. Még az apróbbakat sem. 

Mit jelent az önbizalom?

Ha önbizalommal telve éljük meg életünk pillanatait, akkor tudjuk, hogy mi a jó nekünk, és azt meg is merjük mutatni a külvilág felé. El tudjuk fogadni, ha visszautasítanak emiatt. Nem tudnak elbizonytalanítani bennünket, mert a saját belső jelzésünkre hallgatva cselekszünk és kommunikálunk.

Mit tehetünk azért, hogy visszatérjen az önbizalmunk?

Először ezzel a belső jelzéssel való stabil kapcsolatot kell visszaállítani, hogy egyre tisztábban láthassuk azt, hogy mi az, ami zavar, és mi az, ami jó nekünk. Ehhez a megfeleléskényszert kell lebontani, amelyet azért használunk, mert félünk az elutasítástól. A viselkedésünk mögötti motivációkat feloldva, eltűnik a megfeleléskényszer, és kapcsolódni tudunk valódi önmagunkhoz.

Az önbizalom visszaépítése nem megy rövid idő alatt, hiszen az eltűnése is hosszú évekbe telt. Nem is visszaépítésről van szó, inkább azt lehet mondani, hogy lehántjuk magunkról azokat a viselkedésmintákat, amelyek az önmagunk megnyilvánulását, a tisztánlátást és természetes kíváncsiságunkat gátolják.

Az AnaLog Módszer segítségével elkezdhetjük felszámolni a gyermekkori hibás viselkedésmintákat, megtaláljuk a kapcsolatot a belső jelzéssel, követjük azt, és  életünkbe visszatér az önbizalom. Szabadon cselekszünk, így növekszik az önbecsülésünk, és ezért pozitívan értékeljük önmagunkat. Tehát az önbizalom visszaszerzése magával hozza az önértékelés és önbecsülés pozitív irányba való elmozdulását.

Az érzelmi gátak felszámolásával magabiztosabbak leszünk, szabadok, és azt az életet élhetjük, amelyet szeretnénk! ❤️

Győri Andrea