Hogyan működhet jól egy vállalkozás?

A vállalkozásod célja, hogy kiszolgáld az üzleti partnereidet. Lehet, hogy szolgáltató vagy, lehet, hogy termékeket készítesz, az egész folyamat sikerességét a kapcsolati rendszered minősége határozza meg.
Először nézzük meg, hogy hogyan működhet ez a rendszer rosszul? Az én értelmezésemben a rosszul működés azt jelenti, hogy lehet, hogy kielégítő a bevételed, de a munkavégzés során egyre rosszabbul érzed magadat, egyre több terhet rak rád a vállalkozásod üzemeltetése.
Tehát ha rosszul működik a rendszer, akkor annak az a legelső jele, hogy miközben kiszolgálod az üzleti partnereidet, nem érzed jó magadat. Az ügyfelek össze-vissza rángatnak. Szeretnél mindenkinek megfelelni, ami természetesen lehetetlen.
Ennek hatására megnő benned a feszültség, mert képtelenség mindenkinek az igényeit figyelembe venni. Nyilván az motivál, hogy megtartsd az üzleti partnereidet, tehát próbálod őket maximálisan kiszolgálni, és bizony belefuthatsz olyan emberekbe, akik ezt kihasználják.
Van benned ez a nagy feszültség, ami egyre növekszik, és mit teszel, ha vannak alkalmazottaid? Rájuk nyomod ezt a feszültséget, akár úgy is, hogy ezt észre sem veszed. Ez megakadályozza azt, hogy kialakuljon egy szabad és könnyed információ áramlás.
Hogyan is néz ki ez? A kommunikációd az alkalmazottaid felé például azt üzeni, hogy a főnökhöz jobb, ha nem szólunk, mert ki tudja, hogy milyen lesz a reakciója. Tehát embered hallgat, és megpróbálja megoldani a problémát, de ahhoz, hogy ez kielégítően sikerüljön, a te utasításodra lenne szüksége. De ez a fent említett feszültség miatt jelenleg nem elérhető. Nem mer kérdezni, kérni, kommunikálni…
A vége az is lehet egy ilyen folyamatnak, hogy az alkalmazott úgy munkahely után néz. Ha nem változtatsz a kommunikációdon, akkor pár év után lehet, hogy azt veszed észre, hogy az dolgozók egyre kevesebb idő töltenek el az alkalmazásodban, gyorsan odébb állnak. Elérkezhet az a pillanat, amikor már nagyon nehezen vagy nem találsz embert, aki elvégzi a feladatokat a vállalkozásodban.
De hogyan lehet kijönni ebből a helyzetből? Vállalkozóként magadon kell változtatnod, és így az egész vállalkozásod sikeressé válik.
Az első lépés, hogy magadra figyelsz, hogy mi a jó neked. Úgy kell alakítanod a dolgokat, hogy az neked jó legyen. Ezt akkor tudod megtenni, ha oldod az érzelmeidet. Amíg ezt nem teszed meg, addig gátlásként meg fogják akadályozni azt, hogy azt tedd, ami számodra jó érzést okoz.
Azt kell oldanod, ami zavar, mert csak akkor fogod látni, hogy valójában mi a jó neked. A megfeleléskényszertől sajnos nem mindig látod, hogy mi a jó neked, a logikáddal megmagyarázod, hogy ami rossz, az valójában jó neked. Példa: van egy utálatos ügyfeled, aki rengeteg ősz hajszálat tett már a hajadba. Viszont a logikád megmagyarázza, hogy mivel sok pénzt keresel általa, nem is olyan rossz a vele való kapcsolódás. És kibírod, ennyit megér neked ez az ügyfél.
Tehát a problémád az, hogy utálatos az ügyfél, állandóan reklamál, rengeteget kell vele foglalkozni, mire megszületik az üzlet, és fizet. Tehát ne arra figyelj, hogy mennyit keresel vele, hanem hogy milyen utálatos, és ez miért rossz neked! Ezt kell oldani.
Egy kedves, normális ügyféllel is lehet ugyanannyi pénzt keresni, csak előbb meg kell változtatni azt az érzelmet, ami akadályoz abban, hogy nemet mondj a nem kívánatos ügyfélnek.
Ezután tudsz úgy viselkedni, hogy már csak olyanok jönnek, akikkel jó és áramló kommunikációt tudsz fenntartani, és jó velük együtt lenni, együtt dolgozni, jó érzés őket kiszolgálni.
Az alkalmazottaid problémáira, kérdéseire pedig befogadóbbá fogsz válni, és ezáltal megindul egy kétoldalú kommunikáció. Ez azt fogja eredményezni, hogy jól megy majd a munka, a dolgok a helyükre kerülnek, és ott is maradnak.
Ezáltal még jobb szolgáltatást, terméket tudsz majd nyújtani az ügyfeleidnek, mert az egész rendszer kitisztul. Köréd van felépülve az egész rendszer, a vállalkozásod, és ha te jól vagy, akkor a körülötted lévők is jól vannak.
Ha a saját jó érzéseidet tartod szem előtt, hajlandó vagy a változásra, akkor egy sikeres vállalkozást működtethetsz úgy, hogy aki kapcsolatba kerül veled, jól fogja magát érezni és elégedett lesz.
Az oldások hatására megnő a kreativitásod, jobban mersz majd az intuícióidra hallgatni. Új ötletekkel, fejlesztésekkel, változásokkal tudod így gazdagítani a vállalkozásodat.
Győri Andrea
További információk az AnaLog módszerről >>>