Ellenállás

Az ellenállás témájáról szeretnék mesélni, amely átszövi az életünket, fogságban tart és függést okoz.

Ha jelen van a mindennapjainkban, akkor azt érezhetjük, hogy megrekedtünk, tehetetlenül vergődünk problémánk fogságában.

Milyen helyzetben jelentkezhet az ellenállás?

– valaki időről időre valamit ránk akar erőltetni, hiába próbáljuk jelezni, hogy nem akarjuk a kérését teljesíteni, vagy teljesítjük ugyan, de legbelül hatalmas ellenállás van bennünk, amely haragot generál.

– Egy élethelyzetben, amelyen nem tudunk változtatni. Pl. : kevés bevételünk van, nem szeretjük a munkánkat, megromlott a kapcsolatunk a párunkkal stb.

A közös jellemzője ezeknek a helyzeteknek, hogy önmagunkban őrlődünk. Gondolataink mindig ugyanazon a pályán futnak, folyton ugyanazt ismételgetjük. Nem tudjuk, hogyan változtassunk, hogy megoldódjon a probléma.

Egy egyszerű példán keresztül szeretném szemléltetni az ellenállás jelenségét.

Képzeld el, hogy van egy házad, a házadnak szép nagy bejárati ajtaja. Valaki be akar jönni az ajtón, és nyomja kívülről. Te ellenállsz, nem akarod, hogy az a valaki bejöjjön. Tehát nyomod az ajtót belülről, a másik nyomja kívülről, múlnak a percek, nem változik semmi. Nincs más választásod, mint nyomni az ajtót. Tanácstalan vagy és gyűlik benned a harag. Ellenállásod egyre nagyobb, semmi másra nem tudsz figyelni, csak arra, hogy ellenállj annak, hogy az a valaki bejöjjön.

Gondolkodjunk el rajta, hogy mi lenne akkor, ha elengednéd az ajtót és vele együtt az ellenállást?

Az események felpörögnének, megjelenne házadban az a valaki, aki eddig kívülről nyomta az ajtót. És akkor kezdened kellene vele valamit.

Lehet, hogy egy ismeretlen: akkor megkérdezhetnéd tőle, hogy mi a fenét keres itt, és milyen jogon nyomja olyan veszetten az ajtódat?

Lehet, hogy az anyósod: tőle nem kérdeznél mondjuk semmit, mert már ismered az álláspontjait, és mondjuk azok egyáltalán nem egyeznek a tieddel. Őt csak udvariasan megkérnéd, hogy távozzon ott, ahol ide belépett.

Tehát ahogy elengeded az ellenállást, egyből van mozgástered, van választásod, hogy hogyan reagálj. Felszabadul az az erő, amit eddig az ellenállásra fordítottál. Ez az elfogadás.

Ez nem jelenti azt, hogy benne kell maradnod egy olyan helyzetben, ami rossz neked. Az ellenállás elengedése által felszabadult energiát kreatívan fel tudod arra használni, hogy megoldd vele a konfliktust, ami megkeseríti az életedet.

Győri Andrea