Az elutasítástól való félelem

Életünk során előfordul, hogy elutasítanak minket, nem fogadják el természetes  megnyilvánulásunkat. Gyermekként még nem igen tudunk mit kezdeni ezzel, csak annyit, hogy alkalmazkodunk környezetünkhöz, alárendeljük magunkat szüleink akaratának. Itt születik meg a megfeleléskényszer, ami aztán az idő múlásával egyre jobban elmélyül. Ezzel a viselkedéssel arra törekszünk, hogy elkerüljük az elutasítást.

Felnőttként is ugyanezt a viselkedésmintát használjuk, amely gyermekkorunkban kialakult. Olyan kapcsolataink vannak, amelyekben a megfeleléskényszer dominál. Egy idő után azonban kezdenek ezek a kapcsolódások kényelmetlenné, nyomasztóvá válni.

A jó hír az, hogy ki lehet jönni az ilyen jellegű kapcsolatokból, és akkor megérkezhetnek életünkbe azok az emberek, akikkel jó érzés együtt lenni, és a társaságukban önmagunk lehetünk, anélkül, hogy kritikát, elutasítást kapnánk.

Első lépésként fel kell ismernünk, hogy az adott kapcsolat azzal az emberrel rossz érzést vált ki bennünk. Ezt olykor nehéz elcsípni, mert a magánytól való félelem, amely megfeleléskényszert szül, vakká teszi az embert. Ha felmerül bennünk a gyanú, akkor jó taktika lehet, ha hátralépünk egyet, elkezdjük kívülről szemlélni a kapcsolatunkat az adott személlyel.

Árulkodó lehet egyébként az, hogy egy együttlét, beszélgetés után hogyan érezzük magunkat. Ha nagyon lefáradtunk, akkor lehet, hogy jó lenne, ha átgondolnánk a viszonyunkat az illető emberrel…

Aztán még az is lehet egy jel, hogy visszagondolva a beszélgetésre, van-e bennünk hiányérzet? Mennyi szó jutott nekünk, és mennyi a másik embernek? Mennyire volt kíváncsi a másik arra, amit közölni szerettünk volna? Ha kevéssé tudtunk magunkról beszélni, akkor hasznos lehet, ha elgondolkodunk azon, hogy szükségünk van-e egyáltalán egy ilyen jellegű kapcsolatra…

A megoldás az, hogy feldolgozzuk azt az érzelmet, amit akkor érzünk, amikor az adott emberrel vagyunk együtt. Ennek hatására megváltozik a viselkedésünk, amelynek az lesz a következménye, hogy a másik ember is újfajta módon fog közelíteni hozzánk. Ha ő is hajlandó a változásra, akkor a kapcsolatunk új és kellemes szintjét tapasztalhatjuk meg, ha nem, akkor jó érzéssel tudunk távolodni tőle, és megnyílni újabb, táplálóbb kapcsolódások felé.

Győri Andrea

AnaLog módszer

konzultáns