A halogatás okai

Sokunk problémája a halogatás. Eltervezünk, megígérünk dolgokat, a megvalósítás pedig várat magára. Ott van az agyunk kis szegletében a gondolat, de nem tudjuk rávenni magunkat a cselekvésre. Van, amikor elkezdünk valamit, de képtelenek vagyunk befejezni, máskor pedig el sem kezdjük, bele sem vágunk a vágyaink megvalósításába.

Milyen okai lehetnek a halogatásnak?

Ha nagyon szeretnél ugyan valamit, de van egy tudattalan érzelem, ami megakadályoz abban, hogy megtedd. Például nagy kedved lenne utazgatni, kirándulni, mégis a négy fal között töltöd a szabadidődet, nem mozdulsz ki. Itt lehet egy tudattalan félelem, amelyet gyermekkorodban ültettek beléd a szüleid. Mondjuk az anyukád extrém módon félt mindentől, és ezt kommunikálta feléd is, te pedig ezzel azt tanultad tőle, hogy a világ veszélyes. Így el sem indulsz, bár nagyon szeretnél…

Elkezdesz egy tanfolyamot, amelynél a tanulás üteme rád van bízva. Az elején még benned van a lendület, de az idő múlásával egyre inkább terhessé válik számodra a feladat elvégzése, aztán egy ponton abba is hagyod. Ott van a gondolataidban, hogy be kellene fejezni, de halogatod, hogy ezt megtedd. Ha kutakodni kezdünk az érzéseid birodalmában, akkor azt fogjuk megállapítani, hogy az egészet csak megfeleléskényszerből kezdted el, nem volt mögötte valódi, saját vágy. Például gyerekkorodban csak akkor kaptál elismerést, ha jól teljesítettél az iskolában, a feladatok elvégzésében. Egyébként nem törődtek veled a szüleid. Az volt a szándékod a tanfolyam elvégzésével, hogy a benned lévő űrt kitöltsd azzal a jó érzéssel, amit a tanfolyam elvégzése okozott volna. De egy bizonyos kor után, az életközép környékén, már a megfeleléskényszeres viselkedés nem működik úgy, mint korábban, és ezért halogatod a tanfolyam befejezését.

Valaki kér tőled valamit, te megígéred, hogy megteszed, de halogatod a megvalósítását. Egyszerűen képtelen vagy megtenni. Ha megvizsgáljuk az okokat, akkor itt is a megfeleléskényszert találjuk, mint motivációt. Megígéred, mert nem tudsz nemet mondani. Ha visszautasítanád a kérést, akkor érezned kellene azt az érzést, amit akkor éreztél, amikor az anyukád elutasított gyerekkorodban, mert a játék fontosabb volt számodra, minthogy neki segíts. Viszont megtenni sem tudod, hanem halogatod a cselekvést, hiszen úgy ígértél meg valamit, hogy az egészet a hátad közepére sem kívántad. Egy ördögi körbe kerültél…

Hogyan szüntethetjük meg a halogatást?

Fel kell dolgoznunk azokat az érzelmeket, amelyek a halogatás mögött vannak, meg kell keresnünk a gyökérokot, azt az élményt, belső történetet, emléket, amelyben megtaláljuk a kiindulópontját ennek a problémának. Az itt talált negatív érzelmet kijavítjuk, ennek hatására egy pozitív érzelem lép a helyére. Ennek az lesz a következménye, hogy megváltozik a viselkedésed, elsősorban a kommunikációd, és képes leszel rá, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek a javadat szolgálják és örömmel töltenek el!

Győri Andrea